İZMİR TİCARET BORSASI'NDA EKİM AYI TOPLANTISI: GÜNDEM VE EKONOMİ ÜZERİNE ÖNEMLİ VURGULAR

İzmir Ticaret Borsası Başkanı Ömer Tuncer, Ekim kongresinde Türkiye’nin küresel ekonomideki risklere karşı ihracatını artırması gerektiğine dikkat çekti.

İzmir Ticaret Borsası'nda Ekim Ayı Toplantısı: Gündem ve Ekonomi Üzerine Önemli Vurgular

İzmir Ticaret Borsası’nın Ekim ayı olağan kongresi, Başkan Ömer Tuncer başkanlığında gerçekleştirildi. Toplantıda gündeme dair önemli vurgular yapan Tuncer, geçtiğimiz ay içinde yaşanan olayları özetledi. Konuşmasına başlarken, “Türk Havacılık ve Uzay Sanayii (TUSAŞ)’a yapılan hain terör saldırısında şehit olan vatandaşlarımıza Allah'tan rahmet, yaralılara acil şifalar diliyorum; milletimizin başı sağ olsun” ifadelerini kullandı. Tuncer, ülkenin kalkınma ve büyüme yoluna engel olmaya çalışan her türlü şiddet ve terör eylemini kınadığını belirtti.

Tuncer ayrıca, 2024 yılı Nobel Ekonomi Ödülü’ne layık görülen Prof. Dr. Daron Acemoğlu’nu tebrik ederek, “Kurumların oluşumu ve refaha etkilerine ilişkin çalışmalarının yeni başarılara vesile olmasını temenni ediyorum” dedi.

ABD Seçimlerinin Türkiye’ye Olası Etkileri

Bu ayki konuşmasında dünya gündeminde yaşanan gelişmelere de değinen Tuncer, 5 Kasım’da ABD’de yapılacak başkanlık seçiminin önemine dikkat çekti. ABD seçimlerinin Türkiye ekonomisi üzerinde doğrudan etkiler yaratmasa da dış ticaret, savunma iş birliği ve finansman konularında dolaylı etkiler yaratabileceğini vurgulayan Tuncer, şunları söyledi: “Kamala Harris’in başkanlığı kazanması halinde ABD’nin ticaret politikalarının Biden yönetiminde olduğu gibi devam etmesi bekleniyor. Bu durumda, Çin’e yönelik sert politikalarda süreklilik olabilir ve Türkiye, Çin ve ABD arasındaki ilişkilerde yeni politikalar geliştirmek zorunda kalabilir. Diğer yandan, Donald Trump’ın kazanması halinde NATO ülkeleri üzerindeki savunma harcamaları baskısının artacağı tahmin ediliyor.”

ABD seçim sonuçlarının dolar kuru üzerinde dalgalanmalara yol açabileceğini belirten Tuncer, bu değişimlerin Türkiye’nin dış borç yükünde de dalgalanmalara neden olabileceğini ifade etti. Ayrıca ABD Merkez Bankası'nın faiz politikalarında yapabileceği olası değişikliklerin Türkiye gibi gelişen piyasalar için finansman maliyetlerinde değişikliklere yol açabileceğini vurguladı.

Global Ekonomide Riskler ve Türkiye’nin Konumu

Tuncer, global ekonomiyi etkileyen jeopolitik riskler, tedarik zinciri kesintileri, iklim krizi ve ekonomik belirsizliklerin global ekonomide daralmaya sebep olduğunu belirtti. Son dört-beş yıldır dünyada makroekonomik dengelerin bozulduğunu ifade eden Tuncer, “Bu süreçte uluslararası ticaret daha riskli hale gelmiş durumda. Bizim gibi gelişmekte olan ekonomiler, bu risklerden en fazla etkilenen ülkeler arasında” dedi.

Sürdürülebilir ekonomik modellere duyulan ihtiyaca dikkat çeken Tuncer, Türkiye'nin hedeflediği ekonomik gelişmeyi sağlayabilmesi için küresel pazardaki yerini genişletmesi ve özellikle ihracatını artırması gerektiğini belirtti. Dünya ticaret hacminin 31 trilyon dolar seviyelerinde olduğunu, ancak Türkiye’nin bu pastadan aldığı payın yalnızca yüzde 1 olduğunu ifade eden Tuncer, uzun vadeli dış ticaret politikaları ile bu oranın artırılabileceğini söyledi.

Cumhuriyetin 101. Yıl Dönümü Kutlaması

Konuşmasının sonunda Cumhuriyet’in 101. yılını kutlamaktan duyduğu mutluluğu dile getiren Tuncer, “Cumhuriyetimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve vatan uğruna canlarını feda eden tüm yurttaşlarımızı saygı, şükran ve rahmetle anıyor; hepinizi saygıyla selamlıyorum” diyerek konuşmasını tamamladı.

UHA Haber Merkezi - AYDAN YALÇIN

BELEDİYELER

EKONOMİ