ADANA'DA ASAYİŞ VE GÜVENLİK RAPORU: NİSAN 2024 - NİSAN 2025 VERİLERİ AÇIKLANDI

Adana Güvenlik ve Asayiş Koordinasyon Değerlendirme Toplantısı, Vali Sayın Yavuz Selim Köşger’in başkanlığında gerçekleştirildi.

Adana'da Asayiş ve Güvenlik Raporu: Nisan 2024 - Nisan 2025 Verileri Açıklandı

Adana Valiliği'nde düzenlenen toplantıda, İl Emniyet Müdürü Ahmet Hakan Arıkan, İl Jandarma Komutanı Tümgeneral Coşkun Sel ve Sahil Güvenlik 306 Bot Komutanı Üsteğmen Orhun Fil'in katılımıyla güvenlik verileri masaya yatırıldı. Toplantının ardından kamuoyuna açıklamada bulunan Vali Köşger, Nisan 2024 ve Nisan 2025 aylarını kapsayan verileri paylaşarak, Adana'da asayiş, huzur ve sükûnun sağlanması için tüm güvenlik güçlerinin büyük gayret gösterdiğini belirtti. Vali Köşger, Nisan ayı boyunca şehirdeki hareketliliğe rağmen kamu düzeninin başarıyla sağlandığını vurguladı.

Terörle ve Asayiş Suçlarıyla Mücadele

Vali Köşger, terörle mücadelenin Türkiye'nin gündeminde olmaya devam ettiğini ve son zamanlardaki gelişmelere rağmen tüm terör örgütlerine yönelik operasyonların hız kesmeden sürdürüldüğünü ifade etti.

Asayiş suçlarıyla mücadelede Adana'da genel anlamda iyileşmeler olduğunu belirten Vali Köşger, bazı rakamlarda artışlar yaşandığını kaydetti.

Kişilere Karşı İşlenen Suçlar ve Mal Varlığına Karşı İşlenen Suçlar

Kişilere karşı işlenen 10 önemli suç kategorisinde kasten öldürme vakalarının 6'dan 7'ye yükseldiğini belirten Köşger, bu artışların organize suçlardan değil, kişiler arasındaki husumetlerden kaynaklandığını vurguladı. Kişilerin huzur ve sükûnunu bozma suçlarında (telefonla taciz, gürültü vb.) 76'dan 98'e, cinsel tacizsuçlarında ise 6'dan 19'a yükseliş yaşandığını kaydetti. Cinsel tacizdeki artışın nedenlerinin araştırıldığını belirten Vali Köşger, çocuğun cinsel istismarında 214'ten 192'ye düşüş olmasına rağmen minimal bir artış görüldüğünü, cinsel saldırının 60'tan 53'e gerilediğini ve tehdit suçunda minimal bir artış olduğunu dile getirdi. Genel anlamda olay sayılarında kısmi bir azalma, kişilere karşı işlenen suçlarda ise totalde bir düşüş olduğunu, ancak ayrıntılarda artışlar yaşandığını belirten Köşger, "Onları da arkadaşlarımızla tek tek araştırıyoruz. Tedbirleri daha da sıkılaştırarak çalışmalara devam edeceğiz. Nisan 2024’te 1.645 olan toplam suç sayısı Nisan 2025’te 1.623’e düşmüştür" dedi.

Mal varlığına karşı işlenen 9 önemli suçta ise ciddi düşüşler gözlemlendi. Vali Köşger, Nisan 2024'te 374 olan toplam olay sayısının Nisan 2025'te 316'ya gerilediğini belirtti. Özellikle otodan hırsızlık (55'ten 28'e), yankesicilik (5'ten 2'ye), motosiklet hırsızlığı (62'den 46'ya), oto hırsızlığı (9'dan 3'e), evden hırsızlık(78'den 56'ya) ve iş yerinden ve kurumdan hırsızlık (49'dan 36'ya) suçlarında önemli azalmalar yaşandığını aktardı. Yağma (gasp) suçunun 37'den 38'e yükseldiğini, dolandırıcılık suçlarında ise internet ve siber dolandırıcılık nedeniyle bir artış olduğunu ifade etti. Asayiş suçlarıyla mücadele kapsamında 277 ruhsatsız silah ele geçirildiği ve 313 kişi hakkında adli işlem yapıldığı bildirildi.

Organize Suçlar, Uyuşturucu ve Siber Suçlarla Mücadele

Organize suçlarla mücadele kapsamında Nisan 2025'te 13 operasyon düzenlendiği, bu operasyonlarda 281 kişinin gözaltına alındığı ve 142 kişinin tutuklandığı belirtildi. Ayrıca 5 organize suç çetesi çökertildi.

Uyuşturucu imalatı ve ticaretine yönelik 201 operasyon düzenlendiğini aktaran Vali Köşger, bu operasyonlarda yaklaşık 6 kg esrar, 12 kg metamfetamin, 136 gr eroin, 2 kg kokain, 6 kg bonzai, 1.013 kök kenevir, 31 bin sentetik ecza, 1.700 adet captagon ve 17.800 adet ekstazi ele geçirildiğini kaydetti. Köşger, uyuşturucunun toplumu çürüten bir husus olduğunu belirterek, sadece adli ve güvenlik tedbirleriyle değil, sosyolojik çalışmalarla da mücadele ettiklerini söyledi.

Siber suçlarla mücadelede ise Nisan 2025'te siber devriyeler neticesinde 607 şahıs veya hesaba ait suç unsuru tespit edildiği ve terör, asayiş, güvenlik ve diğer suçlara dair hesaplar hakkında işlem yapıldığı açıklandı.

Trafik Denetimleri ve Göç Yönetimi

Trafik denetimlerinde Nisan 2024 ile Nisan 2025 dönemleri kıyaslandığında önemli bir artış gözlemlendi. Denetlenen toplam araç sayısı 296.143’ten 331.758’e, işlem yapılan toplam araç sayısı ise 49 binden 76 bine yükseldi. Özellikle çakar donanımı denetimi yapılan araç sayısında %500'ün üzerinde artış olduğu belirtildi. Ticari taksi ve okul servisi denetimlerinin de artırılarak can ve mal güvenliğinin sağlanmasına yönelik hassasiyet gösterildiği vurgulandı.

Göç yönetimi kapsamında Adana'da toplam Suriyeli sayısının 204.839 olduğu belirtildi. İkamet izni bulunan yabancı sayısı 4.925, uluslararası koruma statüsüyle ilimizde bulunan yabancı sayısı ise 3.364 olup, yasal kalış hakkı bulunan yabancıların toplam sayısı 213 bin. Yabancılara yönelik de Adana’da işlerin yasal çerçevede yürütülmesiyle ilgili 6 mobil göç aracımız muhtelif yerlerde konumlanmış vaziyette denetimlerini sürdürüyor. Bu konuyla ilgili düzensiz göçle mücadele kapsamında Nisan ayında ilimiz genelinde toplam 113 operasyon gerçekleştirilmiş, 26 kişi tutuklanmış, 19 araca el konulmuş ve 2.913 düzensiz göçmen hakkında idari işlem başlatılmıştır.

Vali Köşger, açıklamalarını şu sözlerle tamamladı: "Suçun ve suçlunun takibi, suçlunun yakalanması önemli. Bu süreçte yılın başından bu tarafa işlenen cinayetlerin hiçbirinde faili meçhul ve faili firar yok. Yapılan suçlar hiçbir şekilde cezasız kalmıyor. Arkadaşlarımız anında olaya müdahale ederek suçluyu yakalama konusunda ve suçu önleme konusunda gece gündüz şehrin her tarafında denetimlere devam ediyor. Her tarafta polisimiz ve jandarmamız çalışmalarını sürdürüyor. Emniyet birimlerimizin en alt biriminden en üst birimine kadar hepsine teşekkür ediyoruz. Bu sayede Adana’da suçlar giderek azalıyor ve huzurun ve güvenin hakim olduğu daha yaşanılır bir Adana için gayret ediyoruz."

ADANA (UHA) - REMZİ YILDIRIM

EKONOMİ