BEYPAZARI’NDA HAVUÇ HEYKELİ KALDIRILDI, YERİNE TILSIM HEYKELİ KONULDU

Beypazarı’nda Hanlarönü Meydanı’ndaki havuç heykeli, tepkilere rağmen şehrin girişine taşındı, yerine Tılsım Heykeli konuldu.

Beypazarı’nda Havuç Heykeli Kaldırıldı, Yerine Tılsım Heykeli Konuldu

Beypazarı ilçesinin tam merkezinde, Türkiye’nin havuç üretiminde önemli bir yere sahip olan ve ülke genelinin yüzde 50 havuç üretimini gerçekleştiren ilçede bulunan Hanlarönü Meydanı'ndaki havuç heykelinin kaldırılması, yerel halk arasında tepkilere neden olmuştu.

Beypazarı Belediyesi tarafından yapılan yazılı açıklamada, "İlçenin 15 Temmuz Meydanı’na (Hanlarönü), önceki yıllarda konulmuş olan Havuç Heykeli, 21 Eylül 2024 tarihinde, zarar görmeden korunarak ve yeniden düzenlenerek şehrin girişine, Alparslan Türkeş Bulvarı’na nakledilmiştir" ifadeleri kullanıldı.

Açıklamanın devamında, şu ifadelere yer verildi:

"Türkiye’nin havuç üretiminde önde gelen ve Beypazarı’nı simgeleyen bu heykel, ilçemize gelen ziyaretçileri karşılamaktadır. 15 Temmuz Meydanı’ndaki 'Havuç Heykeli'nin yerine, Beypazarı’nın sanatsal mirasını ve zarif el işçiliğini gözler önüne seren 'Tılsım Heykeli' yerleştirilmiştir. Ankara Büyükşehir Belediyesi destekleriyle yapılan, şehrin tarihini ve kültürel mirasını bir araya getiren bu heykel, 24 Eylül 2024 tarihinde halkın beğenisine sunulmuştur."

Tılsım Heykeli Beypazarı’nın Kültürel Mirasını Yansıtıyor

Tılsım, Beypazarı’na özgü, nazardan koruduğuna ve uğur getirdiğine inanılan geleneksel bir takı çeşididir. Yaklaşık 150 yıllık bir geçmişe sahip olan bu değerli takı, özellikle düğünlerde ve kına gecelerinde geleneksel kıyafetler üzerinde tercih edilmektedir. Altın ve gümüş telkari işçiliğiyle el emeği göz nuru olarak üretilen bu tılsım, Beypazarı'nın kültürel zenginliğini yansıtan önemli bir simge olarak kabul edilmektedir.

ANKARA (UHA) - YAŞAR TONBAK

BELEDİYELER

EKONOMİ