37. Ahilik Haftası Kutlamaları kapsamında, Kayseri Ticaret Odası M. Rifat Hisarcıklıoğlu Konferans Salonu’nda Yılın Ahisi töreni düzenlendi.
Mehteran Takımı gösterileriyle başlayan törene, Vali Gökmen Çiçek, İl Jandarma Komutanı Tuğgeneral Hakan Dedebağı, Kayseri Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Kurtuluş Karamustafa, Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Hüseyin Beyhan, Kocasinan Belediye Başkanı Ahmet Çolakbayrakdar, KTO Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Gülsoy, Kayseri Pancar Ekicileri Kooperatifi Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Akay, Kayseri Esnaf ve Sanatkarlar Kredi ve Kefalet Kooperatifi Başkanı Mustafa Alan, il müdürleri, oda üyeleri, Yılın Ahisi Nuh Hasyüncü ve ailesi ile çok sayıda davetli katıldı.
Gülsoy: Her birey Ahiliğin prensiplerini şiar edinerek yaşamalı ve yaşatmalıdır
Programın açılışında konuşan Kayseri Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Gülsoy, temelleri Kayseri’de atılan Ahilik Teşkilatı’nın önemine vurgu yaptı.
Ahiliğin bugünlerde daha da gerekli olduğunu belirten Gülsoy, "Sadece esnaf kesiminin değil, tüm toplumun ihtiyacı var. Ahiliği bizim yaşatmamız gerekiyor. Her birey, Ahiliğin prensiplerini şiar edinerek yaşamalı ve yaşatmalıdır. Güzel ahlakı, iyiliği, sevgiyi, başkalarının hakkına saygıyı, adil ve eşit olmayı öğütleyen Ahilik Kültürü; geçmişten günümüze uzanan, gelecekte de yaşatılması gereken önemli bir yaşam felsefesidir. Ahi, ahlaklı ticaret yapan, ölçü ve tartıda hile yapmayan, varlık karşısında şükreden, yokluğa, çileye karşı da sabreden kişidir. Ahi, helal haram ölçüsünü şiar edinmiş, ustasının, ortağının, çırağının, yamağının hakkını gözeten, devletine vergisini, milletine zekatını eksiksiz veren kişidir. Ahi, bir gönül ehlidir. Dedikodu yapmayan, fitneden uzak duran, komşusunu ve meslektaşını kollayan kişidir." şeklinde konuştu.
“Kayseri Ahilik Kültürünü En İyi Yaşayan ve Yaşatan Şehir”
Kayseri’nin Ahilik kültürünü en iyi yaşayan ve yaşatan bir şehir olduğunun altını çizen Başkan Gülsoy, "‘Müşteri velinimetimizdir’ olgusunu en iyi uygulayan bir esnaf ve ticaret kesimimiz var. Paylaşımcı ve hayırsever kimliğimiz de Ahilik kültüründen gelmektedir. Ahilerimizin tembihlediği gibi her zaman ‘biz’ demekteyiz. Sadece kendi menfaatlerimizi gözeterek ticaret yapmak, yetiştiğimiz kültüre büyük haksızlıktır. Atalarımız bize, ticaretin sadece alım satımdan ibaret olmadığını, sevgi, saygı ve vefakarlığın da ticaretle iç içe olduğunu öğrettiler. Biz de daima kazanan olmak adına, bizi biz yapan değerleri yitirmemek için çabalıyoruz. Alın teri olmadan helal kazancın olmayacağına inanan insanımız, helal olmayanı hiçbir zaman tercih etmemiştir." dedi.
“Dürüst Ticareti ve Merhametli Kalbi ile ‘Ahi’ Sıfatını Hak Etmiştir”
Başkan Gülsoy, 2024 Yılın Ahisi olarak hayırsever iş insanı Nuh Hasyüncü’yü seçtiklerini belirterek şunları söyledi:
“Yönetim Kurulumuz, dürüst esnaflığının yanı sıra yardım çalışmaları kapsamında ihtiyaç sahiplerine, evlenecek çiftlere, çocuklara ve üniversite öğrencilerine yaptığı hizmetlerden dolayı Nuh Hasyüncü’yü Yılın Ahisi olarak seçti. Hasyüncü, dürüst ticareti ve merhametli kalbi ile Ahi sıfatını hak etmiş, birçok kişiye de örnek olmuştur. Esnaf kimliğinin yanı sıra, Erciyes Feneri Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği ile de 23 yıldır insanımıza destek sağlamaktadır.” ifadelerini kullandı.
Çiçek: Ahilik Peygamber Öğretisiyle Oluşmuş Bir Felsefedir
Vali Gökmen Çiçek de yaptığı konuşmada, "Ahilik, kendisi için yaşamamak, başkaları için yaşamak, fedakarlık ve doğruluğu içerisine alan peygamber öğretisiyle oluşmuş bir felsefedir. Müslümanlık olmadan Ahilik olmaz, çünkü bunlar birlikte ortaya çıkmıştır." şeklinde konuştu.
Konuşmaların ardından 'Yılın Ahisi' Nuh Hasyüncü’ye kaftanı Vali Gökmen Çiçek ve KTO Başkanı Ömer Gülsoy tarafından giydirildi. Hasyüncü, törende yaptığı kısa konuşmada, "Bu onurlu ödül için Kayseri Ticaret Odası’na teşekkür ederim" dedi.
Tören, toplu fotoğraf çekimiyle sona erdi.
ADANA (UHA) - REMZİ YILDIRIM
SON YAZILAR