ADIYAMAN'DA HAYVANCILIK SORUNLARI VE ÇÖZÜM ÖNERİLERİ MASAYA YATIRILDI

Adıyaman Ticaret ve Sanayi Odası 15. Grup Meslek Komitesi, hayvancılık sektörünün sorunlarını ve çözüm önerilerini Adıyaman Veteriner Hekimleri Odası Başkanı Orhan Öztürk'ün katılımıyla masaya yatırdı.

Adıyaman'da Hayvancılık Sorunları ve Çözüm Önerileri Masaya Yatırıldı

Adıyaman Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) 15. Grup Meslek Komitesi Eylül ayı olağan toplantısını, Yönetim Kurulu Üyesi Bilal Delikanlı, Meclis Üyesi ve Komite Başkanı Fatin Rüştü Bereket, Komite üyeleri Ali Kemal Karınca ve Mahmut Yıldırım’ın katılımıyla gerçekleştirdi. Toplantıda gündem maddelerinin yanı sıra hayvancılığın sorunları ve çözüm önerileri masaya yatırıldı.

Hayvancılığın ülke ekonomisi için önemli olduğunu vurgulayan Fatin Rüştü Bereket, artan nüfusun hayvansal protein ihtiyacının karşılanması, sanayiye hammadde sağlanması ve istihdama katkıları nedeniyle sektörün kritik bir rol oynadığını belirtti. Bereket, "Hayvancılığın katma değer yaratma imkanı diğer tarımsal sektörlere göre daha fazla. Hayvansal ürünlerin üretim ve tüketim miktarları, günümüzde gelişmişliğin bir ölçüsü olarak kullanılmaktadır. Ancak ülkemiz hayvan sayısı ve kişi başına düşen hayvansal ürün tüketimi açısından yetersizdir ve talebi karşılamak için hayvan ithalatına başvurulması bu yetersizliğin en önemli göstergesidir." dedi.

“MEZBAHANE VE HAYVAN PAZARLARI YETERSİZ”

Toplantıda, hayvancılık sektörünün temel sorunlarına değinildi. Veteriner ofisinin hayvan hastalıklarıyla mücadele ve gıda güvenliği konusunda yeterince etkin olmadığı, işletmelerin büyüklüğünün optimal seviyenin altında olduğu belirtildi. Mezbahanenin ve hayvan pazarlarının modernize edilmesi gerektiği ifade edildi. Ayrıca, yem bitkisi üretiminin yetersiz olduğu, süt fiyatı desteğinin azlığından dolayı damızlık hayvan sayısında azalma yaşandığı vurgulandı.

"TÜRKİYE’DE ETKİLİ VE YETKİLİ BİR VETERİNER OFİSİ OLUŞTURULMALI"

Hayvan hastalıklarıyla etkin bir mücadele ve gıda güvenliğinin sağlanması için Türkiye’de etkili ve yetkili bir veteriner ofisinin oluşturulması gerektiği ifade edildi. Bereket, bu ofisin kaliteli et ve süt üretimi, hayvancılık sektörüne teknik hizmetler sunma, hayvan besleme ve sağlığına yönelik eğitimleri yönetme ve maliyetleri en aza indirme gibi sorumluluklar üstlenmesi gerektiğini vurguladı.

"HAYVAN PAZARLARI MODERNİZE EDİLEREK DESTEKLENMELİ"

Sektörün diğer sorunlarına da değinen Bereket, hayvan pazarlarının modernize edilmesi gerektiğini belirtti. Özel veteriner hekimlere kredi ve destekler verilmesi gerektiğini, ÖTV muafiyetli araç alım desteği sağlanarak serbest veterinerlerin saha çalışmalarının kolaylaştırılmasının önemini vurguladı.

"MERA ISLAHI YAPILMALI"

Hayvancılığın en önemli kaynaklarından olan meraların ıslah edilmesi ve yem bitkilerindeki destekleme miktarlarının artırılması gerektiği vurgulandı. Hayvan beslemede kaba yeme dayalı bir modele geçilmesi gerektiğini belirten Bereket, süt fiyatının belirlenmesinde etkin olan Ulusal Süt Konseyi’nin (USK) yanı sıra Ulusal Yem Konseyi'nin (UYK) de kurulması gerektiğini belirtti.

"KORUYUCU HEKİMLİK ÖN PLANA ÇIKARILMALI"

Toplantıda, koruyucu hekimliğin önemine de dikkat çekildi. Hayvancılık sektöründe üretici birlikleri ve sanayinin teşvik edilmesi, hayvancılık politikalarının uzun, orta ve kısa vadeli olarak belirlenmesi ve bu politikaların üretici birlikleri, ilgili STK’lar, üniversiteler ve diğer kuruluşların görüşleri alınarak oluşturulması gerektiği ifade edildi. Bereket, “Ülkemizde et ve süt miktarı yeterli düzeye getirilmeli ve damızlık hayvan ihtiyacı TİGEM gibi işletmelerde üretilerek karşılanmalı” dedi.

ADIYAMAN (UHA) - RAMAZAN YAVUZ

BELEDİYELER

EKONOMİ