Toplum olarak bir nevi yaşamla ölüm arasında öücadele eder gibiyiz. Ekonomik zorluklar ahlaki yoksunluklar şiddetin her türlüsü kadına çocuğa patili dostarımıza.
Tabii bu şiddeti yaşatmada her geçen gün çeşitlerinin artması da ayrı bir konu.Filmler diziler digital ortam , tabiri caizse klavye delikanlıları ile siber saldırılar gibi bir çok şey.En son olarak ta bilbordlara asılan "Ölünce Bizi Kim Yıkayacak?" siyah fonda beyaz renkle yazılmış ve reklam panolarına asılmış bir yazı.
Allah aşkına reklam uğruna açıklama yapmadan nedir? ne değildir? nasıl anlaşılır toplum ruh sağlığına etki eder mi çocuklar bundan etkilenir mi diye düşünen olmadı mı?Bir reklam yapıp dikkatleri üzerine çekmek isterken nasıl sosyolojik kültürel psikolojik açıdan değerlendirilmez anlamak çok güç....
Zaten enerji tasarrufu kapsamında kör karanlıkta anneler babalar çocuklarını okula bırakıp işlerine gidiyor ya da kimi ailelerin imkanı olmuyor. Karanlık uykusuzluk güvenlik olmayan sokaklarda bir sürü çocuk ve bilbordlarda bahsettiğim yazı.Çocuk annesine "anne soruyor bu ne demek?" bir anne yaş aralıklarına göre soyut kavram olan ölümğ ve burda anlatılmak isteneni nasıl anlatsın?
Ya da kaygısı ölüm korkusu olan biri bundan nasıl etkilenmesin?
Travması nasıl tetiklenmesin?
Tekrar tekrar dile getirmek istemediğim gibi yazıda da yer etsin istemiyorum reklamlarına ortak olmuş gibi olmayayım da amacım ruh sağlımız elden gitti gidecek, pamuk ipliğine bağlıyken birde bu hareket sırtımızdan bıçaklanmışız gibi hissettiriyor.
Çocukların,kadınların,patili dostlarımızın öldüğü ekonomik ve psikolojik refahımızın olmadığı ve ulaşılabilir bir ruh sağlığı desteğini alamadıkları bir ülkede, refah düzeyi daha yüksek olan mutlu sağlıklı yaşamdan doyum alan gelişen yeni nesile fayda sağlamanın yanında miras bırakabileceklerimizle dolu bir topluma destek olabilmek. yegane amacım.
Psikolojik sağlamlık iyi oluş depresyondan uzak intihara meğilli olmayan,digital çağın hayatımıza soktuğu teknoloji bağımlılığı ve telefonun ekranına odaklanıp akıp giden başka hayatlara dalmış bu yıl 2024 Oxford sözlüğünde yer alan beyin çürümesini yaşamayan yetişkin ve gençlerin yer aldığı bir toplum hayal edin lütfen.
Psikolojik destek alamayan ailelere çocuklara fayda sağlayabileceğimiz belediyeler ve devletin diğer paydaş kurumları ile birlik beraberlikle yürütülebilecek yerler destek programları olmalı mesela.. Fakat bizde Ülke de Ruh Sağlığı yasası yok şarlatanı enerji uzmanı çok kişisel gelişimcisi meydanda ve medyada.
Fazla söze hacet de yok zaten duyulmamakta.
Bitmek Bilmeyen Psikolojik Şiddet Gelmek Bilmeyen Ulaşılabilir Psikolojik Destek....
SON YAZILAR