Ekim ayı dış ticaret rakamları açıklandı.Ekim ayı dış ticaret verilerine göre ithalat yüzde 0,1 azalırken,ihracat yüzde 3,6 artış gösterdi.Aylık bazda geçen yıla göre yüzde 2,70 dış açık 600 milyon dolara gerilerken,ihracat artışı yüzde 3,1,ithalattta ise yüzde 7,4 gerileme meydana geldi.Geçen yıl ekim ayında dış ticaret açığı 112,7 milyar dolar olan açık,bu ekim ayında 77,8 milyar dolara geriledi.
Rakamları incelediğizde ihracat ve tüketim ithalatının çarpıştığını görmekteyiz. Şimdi bunu biraz açalım:
-Geçen yıl ekim ayında tüketim ithalatı 45 milyar 465 milyon dolar,bu yıl ekim ayında 52 milyar 633 milyon dolar oldu.Tüketim ithallatında 3 milyar 790 milyon dolardan, 4 milyar 380 milyon dolara yükselirken, tüketim ithalatımız 5,1 milyar dolar ile rekor kırdı.Burada para ve maliye politikasının işe yaramadığını görmekteyiz.
-İthalatımız yüzde 7,4 geriledi ama bundan altın ve enerji ithalatını düştüğünüzde gerileme oranı yüzde 2,8 dir.Bunun nedeni ihracat ve ithalat yaptığımız ülkelerde de durgunluk olması.Burada aslında kalıcı ve istikraralı bir düzelme yok.Piyasalar normale döndüğünde ithalat tarafı yine yüksek seviyelerine gelecek.
-İthalattaki iyileşemnin 20,0 milyar dolarlık kısmı sadece altın ve enerjiden geliyor.Enerji ithalatı 8,2 milyar dolara,altın ithalatı ise 11,7 milyar dolara geriledi.
Aynı şey ihracat kısmı içinde geçerli.
-İhracatımız yüzde 3,1 artışla 7,9 milyar dolara yükseldi ama bu artışın 2,6 milyar doları altın ve enerji ihracatından geldi.Altın ve enerji ihracatını düşersek net ihracatımız 5,3 milyar dolar.
Dış ticaretteki iyileşmenin 12,4 milyar doları altın ve enerji dışından geldiğini görmekteyiz.Bu rakamlar bize ekonomik iyileşmeye dayalı iyileşemenin sınırlı olduğunu göstremektedir.Dış ticaretimizde sorunlar bulunmaktadır.Bu sorunlardan sadece ihracat tarafı değil,ithalat tarafıda etkilemektedir.İhracatı montaj ve ithalata bağımlılıktan kurtarmak gerekir.Dış ticaret planı ve stratejiye oluşturulması gerekir.
SON YAZILAR