KÜÇÜK YATIRIMCI BATI

KÜÇÜK YATIRIMCI BATI

 

       Bu yazımızda kapitalist sistemin aktörleri ve ekonomi üzerinde, zenginlerin , küçük yatırımcıya karşı , spekülasyon oyunlarının, döviz kuru üzerinden ve Borsa üzerinde ki Ali Cengiz oyunları ile, küçük yatırımcının çüküşünü irdeleyelim...

 

Türkiye de TL. nin değer kaybetmesi, vatandaşın , ve küçük yatırımcının elindeki para pula dönmektedir. Bundan dolayı vatandaş ve küçük yatırımcı lar, döviz yatırımına, yönelmekte, Altına , Dolara, Gümüşe yatırım yapmakta, elindeki parayla, para kazanmak için, geleceğine yatırım yapmak da. Borsada, hisse ve kiripto borsasında da kiripto dijital paraya yatırım yapmak da. 

 

Zenginlerin, para babaların, politika ve siyasetçileri, iktidarı kullanarak, Ekonomi üzerinde, döviz, Borsa , Merkez Bankası üzerinde, spekülasyon, spekülatif ve manipülasyon hareketleri ile, ekonomi de dalgalanma yaratarak, küçük yatırımcıyı mağdur duruma getirmektedir..

 

Okullar da, ekonomist eğitimi ve bütün vatandaşa ekonomi ve yatırım temellerini , kurallarını ve zenginliğin, Zengin olma sırlarını öğretilmediği, yatırım, üretim, de bilgisizlik ile bilinçsiz yatırım, batırım olarak sonuçlanmaktadır..

 

Doların sert yükselişi ile, Altında fiyatları fırlaması, tüm araç gereçler, ürünlerin, zam üzerine zamlar katlanarak, ekonomik hayatını felç etti. Ticaret terazisi bozuldu, Alışveriş de , din, iman, vicdan, para oldu. İnsan ahlakı yozlaşma meydana geldi...

 

Doların sert yükseliş ve altında sert yükseliş, küçük yatırımcıyı cebz eti, küçük yatırımcı, yüksekten, dolar, altın aldı. Vatandaş, ve küçük yatırımcı elinde neyi yoğu varsa, dolara yatırdı ve üstelikte, kıredi çekerek, dolara altına yatırdı. Ve dolar sert yükseliş de bir gecede aniden düşüş yaşadı, küçük yatırımcı ve kredi çekerek borçla yatırım yapanlar, büyük zarara uğrayarak Şok yaşadılar. 

 

Zenginler, para babaları, doları , üç beş den düşük topladılar, Altını üç beş iken kilolarca topladılar, milyonlarca dolar topladılar ve politikayı, siyasetçileri kullanarak, Ekonomi üzerinde , döviz kurları , faiz , borsa , dolar, altın üzerinde manipülasyon yaparak, doları balon gibi şişirdiler, ve doları yüksekten, vatandaşın, küçük yatırımcının elinden patlattılar, milyonlarca dolar, satarak, servetlerine servet milyon dolar katılar, yüksek miktarda kar satışları yaparak, doları sert düşürdüler ve düşüşde tekrar alarak, servetlerine servet katılar. Küçük yatırımcı yı manipülasyon yaparak bilinçli batırdılar...

 

Küçük yatırımcı ve vatandaş, şuan mağdur durumdalar, kredili borç ile yatırım yapanlar şuan büyük zarar içindeler, ve büyük borç batağından ve elindeki bulgurdan da oldular. Yastığın altında ki , birikimi de sıfırlandı. Bu gün Türkiye deki milyonlarca küçük yatırımcı ve vatandaş perişan , mağdur durumdalar, bu vatandaşın mağduriyetini kim karşılayacak? Devlet bu borç batağına girmiş vatandaşın borçunu silecekmi? Kim yardım desteğini verecek? Banka kredi borçlarını kim ödeyecek?

Yoksulun, garibanın, küçük yatırımcının tüm serveti, zenginlerin ve para babaların cebine girdi . Bu doların aniden yükseliş ve düşüş de manipülasyon yokmu? Eğer varsa sorumlusu kim? 

 

Küçük yatırımcı batı, büyük geçmiş olsun . Devlet, Sosyal yardımlaşma vakıfları, Dernekler, zengin kesimi, bir an önce küçük yatırımcıya ve vatandaşa, para desteğini verilmeli, Aile başına 100 bin TL nakit destek vermelidir. Depolar da, banka depolarında ki para, hiç kimseye, faydası yok, ne devlete, nede vatandaşa bir katkısı yok. Sosyal devlet, bütün vatandaşa vatandaşlık maaşı verilmeli, bütün vatandaşın hesabına para yatırmalı, Avrupa sistemine geçmeli, vatandaşın eline para gececek ki, vatandaş o para ile alışveriş yapsınki, ekonomi de canlanma, ticaret den hareket olsun, bereket olsun. Vatandaş acılık çekmesin, parasızlık dan hırsızlığa teşebbüs etmesin.

 

Herşeye zam üstüne zam geliyor, zamlar yağmur gibi yağıyor, halkın cebinden para yok, vatandaşın Cebinde para yok, ekmek, simit alacak parası yok. Para olmadan alışveriş olmuyor, peki bu vatandaş nasıl geçineçek?

 

Avrupa düzeyinde Adil eşit paylaşım bir ekonomi sistemi dileğimle...

 

                                    ( 24 Aralık 2021 )

 

                                  Hüseyin TURHAL

EKONOMİ