TAHAMMÜLSÜZLÜK VE TÜKENMİŞLİK YAŞAMIMIZIN HER ALANINDA

Günümüzün hızlı, koşturmacalar içinde hep bir şeylere yetişerek devam etmesi ve rekabet dolu dünyada sık karşılaşılan sorunlar arasında Tahammülsüzlük ve Tükenmişlik oldukça fazla yer almaktadır. Bu kavramlar, hem bedensel hem de ruh sağlığımızı olumsuz etkileyerek yaşam özgürlüğümüzü düşürüyor. Tahammülsüzlük ve tükenmişlik, genellikle birlikte ele alınan tabiri caizse bir hırsız ekibidir.

Tahammülsüzlük, sabrının son bulunduğu yerde ortaya çıkar, Tükenmişlik ise iç enerjinin tamamen tükenmiş olduğu hissiyatını yaratır, sanki içindeki pil bitmiş gibi olursunuz.Trafikte,işyerinde,sosyal haayatta, evde eşine çocuğuna, hepimiz bir yerlede tahammülsüzlüğün ve tükenmişliğin verdiği tükenmişilk ve tahammülsüzlük öfke ile içimizden çıkan bir canavar edasında hayatımızda.Kimi zaman kendimize inanamadığımız tepkiler veririken ya da sözler söylerken ya da tam tersi kendimizi herkesten izole etmiş robot misali sadece görev iş ne ise onu yapıp hayata devam eder olduk. Adeta bir savaş veriyoruz yaşamla,hayatta kalmakla ve bu savaşta tahammül seviyesi düşüşte, tükenmişlik enflasyon gibi artışta. İçinde yaşadığınız buna benzer duygular adına her iki terimi de açıklayarak bizlere psikolojik ve fizyolojik  olarak ne etkileri var ve nasıl başa çıkabiliriz kısaca yazmak istedim.


    Tahammülsüzlük daha aktif bir tepki sırasında, tükenmişlik daha uzun süreli bir süreci ifade eder. Tahammülsüzlük genellikle dış etkenlere karşı kısa süreli tepkilerle belirlenirken, tükenmişlik daha derin duygusal ve fiziksel yorgunluk hissiyatıyla kendini gösterir. Uzun zamandır baskıladığınız tahammül ettiğiniz durumların birikerek sizde tepki veremeyecek şekilde derinden yaralaması gibi…
 

   Tükenmişlik ve tahammülsüzlükte ortak bir nokta, sürekli yorgunluk ve bitkinlik hissiyatıdır.
 

   Stres ve duygusal tükenmişlik, bedenimize yansımaları ise, baş ağrıları ve vücut ağrıları gibi fiziksel rahatsızlıklara da ortaya çıkar. Beyninde sanki orkestra kurmuşsun gibi fazla gürültü ritimsiz yüksek bir ses baş ağrıların, vücudunda sanki hiç spor yapmamış gibi ağrılarla sana isyan edebilir.

  Tahammülsüzlük ve tükenmişlik, izolasyon, depresyon ve kaygı gibi psikolojik rahatsızlıkları tetikleyebilir. Sürekli olarak sabrın test edildiği ve enerjinin tükendiği yerde, kendini sürekli olarak bulutların arkasında kaybolmuş gibi hissedebilirsin. Bu özellikle iş hayatında ifade edilen bir cümlelerdir. Çalışma temposu, takdir edilmeme hissi veya sürekli baskı altında olması gibi faktörler dayanıklılık eksikliği ve tükenmişliği tetikleyebilir.


  Tahammülsüzlük ve tükenmişlik hissiyle başa çıkmak için düzenli egzersiz yapmak ve sağlıklı beslenme ve kaliteli uyku sağlanması önemlidir.

   Egzersiz, stresi azaltma ve enerjinin arttırılmasına yardımcı olur. Karşılaştığınız her durumda sağlam duruş, tahammülün dengede olduğu gayretin umutla ilişkili olduğu bir yaşamınız olması dileğiyle…..
 


 

EKONOMİ